Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

OI MAΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 101 ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ 2008-09 ΔΙΕΡΕΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΩΝΤΑΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ: ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ.




ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ: ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ "ΜΕΛΩΝ" ΕΝΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ.




ΤΡΙΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ: ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΕΜΒΑΙΝΟΥΝ ΒΙΑΙΑ ΣΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ.


http://www.siakasanimation.com/
Σε μία προσπάθεια να κατανοήσουν την έννοια της βιοποικιλότητας και τις αλληλεπιδράσεις που δημιουργούνται σε συστήματα βιοποικιλότητας, οι μαθητές της Ε' τάξης του 101 δημοτικού σχολείου Αθηνών δημιούργησαν εικονογραφημένα σενάρια όπου αποτύπωσαν διάφορα οικοσυστήματα και πιθανούς κινδύνους που θα μπορόύσαν να τα απειλήσουν.
Στην συνέχεια με την βιντεοκάμερα του δασκαλου τους σε ομάδες δύο ατόμων, ένας χειριστής βιντεοκάμερας και ένας αφηγητής (συνήθως ο αφηγητής ήταν και ο δημιουργός του εικονογραφημένου σενάριου), βιντεοσκόπησαν τα εικονογραφημένα σενάρια εξηγώντας, παράλληλα, την κάθε ζωγραφιά. Ο χειριστής της βιντεοκάμερας σε συνενόηση με τον δημιουργό του εικονογραφημένου σεναρίου εστίαζε σε συγκεκριμένα σημεία της ζωγραφιάς του εικονογραφημένου σεναρίου που αποδείκνυαν την ποικιλία και αλληλεξάρτηση  των ειδών που το αποτελούν. Ταυτόχρονα, προσπαθούσε να συγχόνισει την αφήγηση ή τους διαλόγους με την λήψη της εικόνας. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ένα βίντεο όπου η κινούμενη εικόνα συγχρονίζονταν με ένα αφηγηματικό κείμενο ή διαλόγους.
Στην συνέχεια ακολουθούν τρία εικονογραφημένα σενάρια και τα αντίστοιχα βίντεο που δημιουργληθηκαν από τους μαθητές.
Αυτή η διαδικασία διήρκεσε τρία διδακτικά δίωρα και βασίστηκε στην μεθοδολογία και τα πολυμέσα του μαθησιακού διδακτικού  υλικού που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής του Σπύρου Σιάκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου